Marketing in Vlaanderen

Als wielerliefhebber heb ik een speciale band met de Ronde van Vlaanderen, omdat je daar als renner eeuwige roem kunt vinden. Een mooie uitslag in de ronde bepaalt je marktwaarde als renner en kan je seizoen maken of breken. De ronde is puur, eerlijk en zo hard als een kinderkopje.

Succes daar maakt je een echte coureur, mogelijk ook een Flandrien. Heb je talenten om het daar goed te doen dan zul je alles in het werk stellen om op te vallen en te scoren. Je hebt de Ronde nodig om je doelen te bereiken en de Ronde heeft klasse renners nodig om de aandacht van de liefhebbers te behouden en zo de mythe van Vlaanderens Mooiste in stand te houden. De Ronde is een merk, al heel lang en ook nog eens een sterk merk.

Begin april ben ik de stemming van de Vlamingen gaan peilen op en rond het veranderde parcours. Het zou allemaal beter worden voor de bezoekers en nog beter voor een aantal ondernemers.

Kun je wel ongestraft de formule van je merk ingrijpend veranderen of is het de langgezochte innovatie van de Ronde. De toekomst zal het leren, een merk bouw je meestal niet in een dag. Het slopen van een merk kan soms wel in dag gebeuren. Denk maar eens aan de teloorgang in Nederland van het merk Buckler Bier.

Ondernemers die locaties op het oude deel van het parcours uitbaten zijn niet blij en kijken met scheve gezichten naar de grote biertenten op de steile hellingen. Bezoekers van de Ronde en deelnemers aan de toertocht omarmen Oudenaarde als aankomstplaats massaal. Het museum van de Ronde CRVV ontvangt record aantallen bezoekers en doet het in de sociale media erg goed. In de verkoopcijfers van bier heb ik geen inzage. Daar gaan we volgend jaar nog maar eens naar informeren. Aan de uitgestorven Muur en het gesloten Hemelryck, kan ik maar met moeite wennen.