Beleving en klantgerichtheid in Trier

Augustus 2012 – In Trier hebben we deze zomer weer het nuttige met het aangename mogen combineren. Een grote en historische stad bezoeken om mogelijke trends en verrassende zaken te (her)ontdekken is voor mij een aangename en verplichte kost. Veel van onze opdrachtgevers zijn dan wel actief op de business to business markten, maar van de retail- en citymarketing kun je veel leren over koopgedrag en de gecreëerde beleving van een outlet of merk.

De laatste keer in Duitsland (Berlijn) was ik vooral en opnieuw onder de indruk van de klantgerichtheid welke Duitse ondernemers, maar zeker ook de stad, als geheel vertonen. Je wordt als het ware door de lokale ondernemers met open armen ontvangen en er lijkt altijd tijd om even iets persoonlijks te zeggen. Plattelandsbeleving midden in een wereldstad! In het afgelopen weekend heb ik weer prachtige voorbeelden mogen ervaren en ook begrepen waarom het hier bij ons soms zo gruwelijk verkeerd kan gaan; het heeft allemaal met schaalgrootte, talent om te kunnen combineren en creativiteit te maken.

In een grote stad, organisatie, winkel of school kun je door vooral respect voor de menselijke maat te hebben, herkenbaarheid en sfeer creëren. Hoe het proces werkt en hoe je dit kunt implementeren binnen jouw organisatie, is een vak. Eigenlijk een samenspel van diverse vakgebieden en een mooi thema voor een van de komende blogs. Ik wil hier slechts enkele voorbeelden van het creëren van een beleving tijdens ons bezoek aan Trier met je delen.

Onlangs had ik op Twitter een leuke discussie met @alfaOmnia over de dreigende tekorten op onze arbeidsmarkt. De strekking en ook het centrale probleem is eigenlijk heel eenvoudig. Werken met je handen en dan vooral in de techniek is voor veel jongeren geen optie! Niet interessant genoeg, de inhoud van de verschillende beroepen en opleidingen is amper bekend, “vuile handen” past niet bij het imago van jong, hip, onafhankelijk en succesvol zijn. Vooral het feit dat oplossingsgericht en planmatig kunnen werken niet als sexy bezigheden gezien worden, maakt de aanpak van de aanstaande tekorten ook weer realistisch. Ook hier kom ik graag op een later moment terug.

Met deze discussie in mijn achterhoofd liepen wij door de straten van Trier, waar diverse vaklieden winkels aan het verbouwen en inrichten zijn. Stoere pick-up trucks voor de panden in de winkelstraat met een prachtig arsenaal aan Festool draadloze gereedschappen, zomaar los in een open bak slingerend. Iets verderop in de Neustrasse is een, op het eerste gezicht, ouderwets en deugdelijke winkel voor vakkleding. Je weet wel: daar waar je schorten voor in de horeca en stofjassen voor in het lab kunt kopen. Maar binnengekomen tref je een schitterend assortiment van aantrekkelijk vormgegeven kleding en mooie functionele accessoires aan. Alsof je in een goede outdoor winkel bent: deze kledingstukken wil ik bezitten, daar gaan we de hoogste bergen mee beklimmen of mooie avontuurlijke wandeltochten mee maken! Kleding die je zelfs op je vrije dag wilt dragen. Je bent in een winkel waar je gewoon wilt gaan passen, uitproberen en ook daadwerkelijk kopen. Zelfs als je geen aspirant vakman bent, raak je besmet met een virus: daar wil je bij horen. Over sexy gesproken, dit straalt pure aantrekkingskracht uit.

Na deze ervaring even lekker bijkomen in de Palastgarten van het Keurvorstelijk Paleis. De uitspanning tegenover de hofvijver is hier een schitterend voorbeeld van.
De prijs-kwaliteitsverhouding is uitermate bevredigend, het eten is smaakvol en vers en bij de terrasmedewerkers voel je je direct thuis! In het mooi ontworpen gebouw zijn ook nog een museum en een concertzaaltje gehuisvest. De directe omgeving straalt door de aanwezige historische gebouwen, er zijn nog Romeinse bouwelementen aanwezig, een sfeer van rust en rijkdom uit. De verschillende functionaliteiten lopen logisch in elkaar over zonder dat de aantrekkingskracht van deze wonderschone locatie geweld aangedaan wordt. Gedurende de hele dag en avond zijn er activiteiten en wordt er voldoende traffic gegenereerd om er een winstgevend centrum van te maken.

De gemeente Trier werkt door een logische bewegwijzering, toegankelijke websites en
informatiepunten en een goede bereikbaarheid per fiets, auto (parkeren) en openbaar vervoer mee aan de aantrekkingskracht van de binnenstad. Om een uurtje of twaalf is het gedaan met de rust, dan vinden grote groepen toeristen de weg naar deze oudste stad van Duitsland. Je bent gewaarschuwd.

*@alfaOmnia is het Twitteraccount van Hilbrand Westra, een van de samenwerkingspartners binnen MoveYourMarket.com